Psychosomatické príčiny chorôb - srdce

25.03.2008 Celý región

Srdce- päť písmen, štyri spoluhlásky celkom zaujímavo zložené a na konci jedna samohláska. O koľko je to zaujímavejšie, keď sa povie srdcia.
Energia slova je oveľa silnejšia. Používame ho ako symbol pre lásku. Koľko srdiečok nachádzame na plotoch, múroch, či vyrytých do stromov? Koľko osudov ostáva zhmotnených do týchto pečatí? Veď kto chce byť skutočne sám? Ani to „e“ v slove srdce... .
Je centrom ľudského diania. Život bez bijúceho srdca neexistuje. Čo je hnacím motorom pre srdce? Radosť, šťastie, láska a viera. SRDCE naopak ničí hnev, zloba, nechuť existovať, bolesť, ..
Dávajme lásku a láska k nám príde. Šírme cestu lásky všade vôkol seba.

Choroby srdca.
Poruchy rytmu.
Srdce si riadi svoju činnosť určitým rytmom. Vyrovnáva výkyvy v živote tak, že ak naň viac naložíme- zvýšime svoju aktivitu, tak aj ono zvýši svoju frekvenciu, ak naopak sme v kľude, prechádza do úsporného režimu. Ak mu nedoprajeme dostatok odpočinku, upozorní na to arytmiou. Somatickou (telesnou) príčinou môže byť aj časté pitie veľkého množstva kávy, silné fajčenie kombinované s nedodržiavaním stravovacích návykov- striedanie hladu s prejedaním sa. Psychickou príčinou:
Veľký pracovný nápor, tempo , ktoré vedie k častým chybám a sklamaniam. Výkyv medzi tým čo chceme a tým ako sa nám darí vedie okrem iného i k nepravidelnej činnosti srdca.

Vysoký krvný tlak (hypertenzia).
Chceme mať všetko pod kontrolou? Nesmie nám ujsť žiadna aktivita, žiaden raut, žiaden turnaj. A čo doma? Tu by sme si mohli aspoň trochu oddýchnuť avšak ako sa to dá? Práve keď chceme zistiť čo nové vo svete sa ozvú deti : „ nerozumiem tomu.. “ alebo „máš prísť do školy, ... “ a čo partner? Aj ten chce niečo a práve vtedy, keď si chcem trochu oddýchnuť! To naozaj musím riadiť všetko ja? To nemôžte niečo vybaviť bezo mňa? Avšak keď sa tak náhodou stane, tak: To ste museli takto? Veď každý normálny človek by vedel, že je to hlúposť!.. .
Krvný tlak odráža tlak, akým pôsobí na človeka jeho život a spätne ako on riadi svoj život. Ako chce riadiť podľa seba svoje okolie. Kto žije tak, že chce mať všetko pod kontrolou, žije v napätí, zákonite pod tlakom a väzňom svojich myšlienok. Chaos myšlienok mu zanáša cievy, zúžia sa a tým sa zvyšuje tlak. Potom zistíme, že nič nie je tak dôležité, ako sa zdalo. Jediné, čo je skutočne dôležité ja pocit, že sme skutočne sami sebou. Sme jedinečné bytosti, ktoré túžia po ocenení. Kto však nás ocení lepšie ako my sami? Načo ten zhon. Keď si dokážeme dať ocenenie sami, ocení nás každý, lebo energia, ktorú budeme vyžarovať do okolia bude pôsobiť i na naše okolie. To všetko dá láska... Rýchlosť a tvrdošinné zastávanie svojich „právd“ lásku zabíjajú. Zastavme sa na chvíľu, precíťme tú úžasnú vôňu Zeme a tak zmiernime tlak na svet, na život a tým aj tlak svojho tela.

Nízky krvný tlak.
Zamyslime sa nad spôsobom svojho fungovania. Nezmierili sme sa so stresmi a žáťažami, ktoré sú na nás kladené? Zľahostajneli sme voči tomu, že žijeme v nevydaranom manželstve, že naša práca je iba nutnosťou na obživu, nie skutočne to, čo ma baví. Zakorenil sa v nás stereotyp, zľahostajneli sme v svojom vnútri. Tlak vyjadruje slabú chuť do života. Kto zatvára oči pred svetom, alebo plače, nemôže vidieť ani ranné zore ani večerný západ slnka. Zmažme clonu, ktorá nás zastiera a z ľahostajnosti vyjdime tak, že sa naladíme na tento život. Je v našich rukách... .

Zúženie tepien.
Stratili sme blízkeho človeka , alebo domáceho maznáčika? Klame nás partner? Podrazil nás kolega? Tieto náhle a výrazné duševné bolesti spôsobia zúženie až upchanie ciev. Skľudnime sa tak, že uvoľníme od svojich blízkych. Tým že sa upíname na tieto väzby, nemôžeme žiť svoj skutočný život. Každý z nás prišiel na svet z dôvodu niečo sa naučiť a niečo vykonať. Nemáme žiť život našich blízkych, ale svoj. Ak sa trápime týmito zlomovými situáciami znamená to, že sme závislí na tých, ktorí z nášho života odstúpili. Nevnímame tak skutočnú podstatu svojho poslania a zastavujeme svoj skutočný život.

Kôrnatenie ciev.
Cievami prúdi život do ostatných orgánov. Duševné zastavenie života brzdí aj telesnú stránku.
Máme problém so susedom, s kolegom v práci, s kamarátmi, deťmi? Ako to na nás vplýva? Ako reagujeme? Sme skôr zdržanliví, alebo výbušní? Dávame si stále pozor na to, čo komu povieme? Musíme sa kontrolovať čo povedať a čo skôr nie? Tým je náš život obmedzený a nežijeme v súlade s láskou. Nánosy nedorozumení, viny a hnevu ležia v ceste nášmu životu. Niektorí sa snažíme tieto nánosy potlačiť pomocou sily. Vo vyššom veku to môže byť škodlivé. Krehká zvápenatená cieva sa môže poškodiť a vyvolať trombózu. Láskavé jednanie a vhodná strava môže pomôcť zabrániť alebo zlepšiť tento proces.

Kardiostimulátory.
Nechceli sme stratiť iného a tak sme sa snažili byť preň milými, ohľaduplnými, atraktívnymi? Tak sme stratili aj seba aj iných... Ak sa človek rozdáva, neznamená to, že je dobrý. Vedieť povedať „nie“ v pravú chvíľu bez pocitu viny je umenie, ktorého dielo je láska. Všetko, čo robíme pre druhých nevyžiadane nie je dobré a býva skôr, či neskôr draho zaplatené. Verme, že nás budú mať blízky radi aj bez stáleho preukazovania služieb. Keď sa dobré srdce nechá riadiť túžbami iných stráca rytmus a preskakuje. Jeho vlastník nemá silu a odvahu navonok prejaviť vlastný názor a tak jeho funkciu preberá strojček. Myslíme si: “to som dopadla(dopadol)! Všetko, čo pre nich robím si nevážia a ja z toho nemám žiaden osoh ani len to ďakujem. Úžitok a zlepšenie ich situácie nie je žiadna. Prečo? “
Dobro treba šíriť, nesmieme si ho nechať vziať ani zamaskovať. Láska nie je pravou láskou, ak pritom srde trpí.

Zápal srdečného svalu.
Všetky druhy zápalov pramenia z hnevu. Každé zlo srdce bolí a necháva na ňom jazvy. Rany na tele sa odrážajú na duši a naopak. „Ako sa do hory volá , tak sa z hory ozýva“. Poslanie každého z nás je iné. Byť dobrým otcom(matkou) rodiny, dobrým remeselníkom a kvalitou svojej práce rozdávať radosť. Napr. vezmime si kuchára, ktorý je šťastný a práca ho baví a v druhej smene jeho kolegu, ktorý je ustarostený, vyčerpaný. Tá istá receptúra v tom istom podniku a jedlo je pradsa iné. Do energie jedla vstupujú aj energie tých, ktorí ich vytvárajú a tie potom vplývajú na naše pocity. Sú to úlohy zdanlivo nevýznamné. Premietnime si svoje nesplnené želania, životné chyby, nevyužité možnosti. Začnime žiť skutočne svoj život. Oceňme sa za svoju prácu a šírme lásku nie hnev...

Reumatická horúčka.
Stihnúť autobus, načas do práce, pracovné úlohy, autobus z práce, nákupy, služby, deti, kávu s priateľmi, ... .. Zaistiť , vytriediť, zabezpečiť, ...zhon a s tým súvisiaci stres stupňuje proces látkovej výmeny, zvyšuje teplotu tela a telo nevie vydýchnuť. Zníži sa činnosť pľúc, zhorší okysličovanie krvi a tým ľavá polovica srdca. Jemné nachladenie a...horúčka, bolesti kĺbov, opuchy, zasiahnutie srdca... Kým je ochorenie malé a varuje nás, že niečo nie je v poriadku, tak mu neprikladáme veľký význam. Keď príde vážnejšie ochorenie, potom sklopíme uši a zháňame známych lekárov, nech pomôžu. Potom sa už poslušne liečime. Stačilo by len prehodnotiť tempo svojho života a „ponáhľať sa pomaly... “

Infarkt.
Infarkt vyrovnáva všetku tvrdosť voči iným, odriekanie si, úsilie. Čo všetko sme si už nahonobili? Nový dom, chata, auto, loď, školenia, postupy, nadčasy, workoholizmus, ... A zrazu zlom... ..a chceme len žiť. Väčšina infarktov je spôsobených nadmernou silou v živote.
Snaha meniť druhých, navrhujeme prevratné opatrenia v zamestnaní, doma ale so sebou si nedokážeme poradiť. Orientujeme sa na vonkajší svet, na svoj vnútorný akosi nepočúvame.
Dlhšia doba liečenia infarktu dá možnosť prehodnotiť svoj život. Nasmerovanie krokov dovnútra umožní objaviť nové obzory a rozmery nášho človečenstva a na srdci dôjde k zahojeniu jaziev a odpustenie starých vín.

Pozrime na srdce ako funguje. Vcelku pravidelne, riadené svojimi mechanizmami. Predstavme si aký vzťah máme k pravidelnosti my. Pravidelne jeme, umývame sa, venujeme sa koníčkom, rodine... Čo sa stane, keď vybehneme z tohto pravidelného rytmu? Občas nás to vytočí, keď to nejde

Sweet chesnut, komunikácia 12,13 hod skleslosť a zúfalstvo
Cherry plum, elm, vzájomnosť strach, stav utrpenia popieranie

Zdroj potreby- z novonájdenej jednoty, z odvážnej, zodpovednej otvorenosti
Ak sa cítime nechaní v úzkych, nevypočutí, zatrpknutí, sklamaní, ohrození, prehliadaní, vyľakaní a nevítaní, - strach zo straty... to, čo by sme skutočne chceli je sebaistota

Potreba-vzájomnosť disharmonia- povrchnosť stav utrpenia- blízkosť popierania
RNDr. Monika Kašová
 

Vyberte región